Rólunk

Szabó Rudolf vagyok, 40 éves, őstermelő, Pogányban - Pécstől 6km-re fekvő faluban - nőttem fel. Gyermekkorom még a klasszikus falusi életmódban telt, háztáji gazdálkodást folytattunk, konyhakerttel, tyúkokkal, nyulakkal és malacokkal, ami a család majdnem egész éves zöldség és hús igényét kielégítette. Feleségemmel Évivel és 7 hónapos fiunkkal, Leventével vágunk bele 2020-ban az álmunk megvalósításába.

Mindketten aktívan sportoltunk, így az egészséges táplálkozás természetes volt számunkra, de fiunk megszületésével még fontosabbá vált. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőleg vegyszermentesen, ellenőrizhető, hazai forrásból szerezzük be a főzni valót. Ennek fényében vásároltunk egy 2500nm-es gyümölcsöst, ahol a "kellemest a hasznossal" elven kezdtük a termelést, elsősorban a magunk ellátására, a maradékot pedig értékesítésre szántuk.

A gondolat, hogy a friss termést a termőföldről egyenesen a fogyasztóhoz jutassam el- már régen megfogalmazódott bennem, csak a megvalósítás váratott magára. A bizalom ilyen módon már nem csak hit kérdése, a személyes kapcsolat és ellenőrizhetőség a termelő és a fogyasztó között kézzelfoghatóvá, emberközelivé teszi a veteményest és a termést.

A környezettudatosság ma még kicsit divatnak tűnik, de egyre többen veszik észre, hogy szükséges. A legrövidebb ellátási lánccal - termelőtől a fogyasztóhoz - maximálisasan csökkentjük a környezeti terhelését az általunk termelt javakkal, továbbá lényegében nulla a hulladék képzésünk, hisz a szezonális termékeket csomagolás nélkül, újrahasznosított ládában szállítjuk ki. A vegyszermentesség fontossága egyre jobban hangsúlyozva van manapság a körülöttük lévő méreganyagok halmozódása miatt, rengeteg növényvédőszer-maradvány van a táplálékainkban, az adalékokon, színezékeken kívül.