Hogyan vezessük rá a gyerekeket a zöldség és gyümölcs fogyasztására?

Hogyan vezessük rá a gyerekeket a zöldség és gyümölcs fogyasztására?

A statisztikák szerint a magyarok nem fogyasztanak kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Az európai országok sorában ebben a tekintetben meglehetősen hátul kullogunk.

Pedig az ajánlott napi mennyiség 400-600 gramm, ami alapvetően nem is annyira sok, hogy ne lehetne elfogyasztani. A gyerekek estében ez a statisztika még rosszabb, pedig az ő szervezetük számára is elengedhetetlen lenne a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs.

Pedig ahhoz, hogy a kellő mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat bevigyük a szervezetünkbe zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk minden nap, lehetőleg minél változatosabban.

Manapság azonban, ha egy gyermeknek azt mondják a szülei, hogy egyen zöldséget, megelégszik a krumplival, ami viszont a magas keményítőtartalma miatt nem számít bele a napi zöldségfogyasztásba.

Ahhoz, hogy a gyermekeink örömmel és bátran próbálják ki a különböző zöldségeket, sokszor trükköznünk kell. Érdemes különböző vicces vagy érdekes formákat alkotnunk a tányérra a zöldségekből, hogy kedvet kaphassanak hozzá, de az is jó módszer, ha megtanítjuk őket a zöldségnevelésre, így testközelből tapasztalhatják meg, hogy milyen jó és hasznos a zöldség és gyümölcsfogyasztás.

Kertészkedjünk együtt!

Az otthoni kertészkedést már a legkisebbekkel is elkezdhetjük. A retek, a saláta, de akár a paradicsom vagy a paprika is szépen megél cserépben vagy balkonládában, így ezeket már kis hely esetén is ültethetjük. A gyerekek számára mindig különleges élmény, ha bevonjuk őket az ilyen feladatokba.

Ha maguk nevelik, gondozzák a növényeket lelkesebben, bátrabban fogják betakarítani és elfogyasztani azokat. Érdemes rövid tenyészidejű fajokat választani, paradicsom esetén pedig folyamatosan érő fajtát, így egész nyáron élvezhetjük a saját termesztésű zöldségeket.

Gyümölcsök tekintetében az eper az, amit ládában is termeszthetünk, ezzel is érdemes tenni egy próbát. Ha van egy kis erkélyünk az oszlopos vagy alacsony növésű gyümölcsfa is jó választás lehet, és a gyerekeknek is érdekes élmény lesz, az erkélyen nevelni egy saját fát.

Ha nagyon válogatós a gyermekünk, érdemes egyfajta zöldséget többféleképpen is elkészíteni, ha nem jön be nyersen, készíthetjük sütve, de krémleves is készülhet belőle.