Hogyan tartható vegyszermentesen a kert?

Hogyan tartható vegyszermentesen a kert?

ZöldségBirtok, Zöldség Birtok, közösségi kert, közösségi kert Pogány

A vegyszermentes kiskert kialakítása nem is annyira bonyolult, mint ahogy azt elsőre gondoljuk. Sokan megelégszenek annyival, hogy nem permetezik a növényeiket, és valójában már ez is jó kezdet.

Ugyanakkor a különböző kártevők ellen mindenképp érdemes védekezni, hiszen a vegyszermentes kertészkedés során is van erre lehetőség. Ha nem védekezünk, a kártevők tönkre tehetik a termést, akkor pedig mi értelme van a kertészkedésnek. A vegyszermentes kertészkedés is számos lehetőséget nyújt a védekezésre, csakhogy ezt teljesen természetes módon tehetjük meg.

Az egyik ilyen lehetőség a növénypárosítás, vagyis a kertünk kialakítását alaposan meg kell terveznünk. Ez valójában annyiból áll, hogy előre megtervezzük, hogy milyen növény mellé milyen másik növény kerülhet.

Vannak olyan növények, virágok és fűszernövények egyaránt, melyeknek rovarűző hatása van, amit érdemes kihasználni. Ezekből készülhet permetlé, melyet a zöldségekre permetezhetünk, de akár a veteményes kert köré is ültethetjük őket. De milyen növényeknek van rovarűző hatásuk?

Rovarűző virágok és fűszerek

Számos olyan virág és fűszernövény van, amelyet érdemes elültetni a kertbe, mert nemcsak a veteményest védi meg a nem kívánt látogatóktól, hanem még a minket is. A fűszernövények közül a bazsalikom például nagyon jó párosa a paradicsomnak. Az ételekben is nagyon jól mutatnak együtt, de egymás mellé ültetve a bazsalikom távol tartja a bogarakat is.

Hasonló hatása van a körömvirágnak is, ez is kerülhet a paradicsom mellé. A mentaféléknek is van rovarűző hatásuk, ám ezekkel érdemes vigyázni, mert könnyen elterjednek, így olyan növény mellé ültessük, amelyek esetén javasolnak talajtakarást.

A vegyszermentes kertészkedés azonban nemcsak a veteményesben alkalmazható. A virágoskertet is számos kártevő megtámadhatja, melyek ellen hasonló módon tudunk védekezni.

A dohányvirág például a szúnyogok távoltartásában lehet a segítségünkre, a böjtfű pedig a molytetveket és a tökbogarakat tartja távol, így ezeket nemcsak a zöldségek mellé ültethetjük, bár ott is nagyon hasznosak tudnak lenni.